Рідкісні історичні фотографії

Захоплюючий дух Гранд Сентрал Термінал (GCT) є визначною пам'яткою Нью-Йорка і всесвітньо відомим вокзалом. Побудований у золотий вік залізничних подорожей, він символізує потужність і масштаб тогочасних залізничних компаній. Термінал був шедевром архітектури та інженерії, який називають подарунком Нью-Йорку і пам'ятником Нью-Йоркській центральній залізниці, але він також слугував дуже функціональному призначенню. Його розвиток був зумовлений необхідністю задовольнити зростаючий попит на залізничні перевезення в той час, коли інші види транспорту не могли запропонувати такий швидкий та ефективний сервіс. Як зазначає Брайан Соломон у своїй книзі "Залізничні депо, станції та термінали", GCT був побудований з думкою про майбутнє і був розрахований на набагато більший трафік, ніж на момент відкриття. Історія залізничного сполучення з центром Манхеттена бере свій початок у 19 столітті. Однак нинішній термінал не був завершений до початку Першої світової війни. У післявоєнний час ця велична споруда опинилася під загрозою знесення, оскільки мандрівники відмовлялися від потягів на користь інших видів транспорту.
Розкопки на місці Центрального залізничного вокзалу в Нью-Йорку в 1908 році.
Перший вокзал Гранд Сентрал був побудований у 1871 році судноплавним і залізничним магнатом Корнеліусом Вандербільтом. Однак, оригінальний Гранд Сентрал невдовзі став застарілим, коли паровози були заборонені після зіткнення поїздів у 1902 році, в результаті якого 17 людей загинули і 38 отримали поранення. Протягом декількох місяців планувалося знести існуючий вокзал і побудувати новий термінал для електричних локомотивів. Новий Гранд Сентрал Термінал був офіційно відкритий 2 лютого 1913 року. Понад 150 000 людей зібралися, щоб відсвяткувати день відкриття. Красива будівля в стилі витончених мистецтв з масивними мармуровими сходами, 75-футовими вікнами і стелями, усіяними зірками, швидко завоювала величезний успіх. Незабаром навколо нового терміналу з'явилися готелі, офісні будівлі і хмарочоси, в тому числі культовий 77-поверховий "Крайслер Білдінг". Навколишня територія процвітала, оскільки Гранд Сентрал Термінал став найзавантаженішою залізничною станцією в країні. У 1947 році понад 65 мільйонів людей, або 40% населення США, користувалися Центральним вокзалом.
Розкопки для будівництва Центрального залізничного вокзалу в Нью-Йорку в 1908 році.
До 1950-х років дні слави залізничних подорожей на далекі відстані закінчилися. У післявоєнній Америці багато мандрівників воліли добиратися до місця призначення автомобілем або літаком. Оскільки вартість нерухомості в найкращих районах Мангеттена зростала, а прибутки залізничних компаній падали, заговорили про знесення Центрального вокзалу і будівництво на його місці офісної будівлі. У 1967 році нова Комісія зі збереження пам'яток Нью-Йорка визначила Центральний залізничний вокзал як пам'ятку, що охороняється законом, тимчасово заблокувавши плани забудови. Залізничний конгломерат Penn Central, якому належав вокзал, не прийняв відмови. Вони запропонували побудувати 55-поверхову вежу над Гранд Сентрал, що означало б знесення частини терміналу. Комісія зі збереження пам'яток заблокувала проект, що змусило Пенн Централ подати позов на 8 мільйонів доларів проти міста Нью-Йорка. Судова тяганина тривала майже десять років. Завдяки Жаклін Кеннеді Онассіс та іншим громадським і міським лідерам плани розвитку були заблоковані (справа дійшла до Верховного суду). У 1994 році Metro-North перебрала на себе експлуатацію Центрального вокзалу і розпочала масштабну реконструкцію. Відновлений до своєї слави 1913 року, Гранд Сентрал став улюбленою пам'яткою Мангеттена і жвавим центром приміських перевезень. У центрі сучасного Мангеттена Гранд Сентрал зберігає частинку історії та величі старого Нью-Йорка.
Зовнішній вигляд споруджуваного вокзалу Гранд Сентрал у Нью-Йорку, 10 травня 1912 року
Західний балкон Центрального залізничного вокзалу Нью-Йорка, сфотографований між 1913 і 1930 роками.
Західний балкон Центрального залізничного вокзалу Нью-Йорка, сфотографований між 1913 і 1930 роками.
Спуск з підземки до приміського вестибюлю, вокзал Гранд Сентрал, Нью-Йорк, бл. 1912 р.
Спуск з підземки до приміського вестибюлю, вокзал Гранд Сентрал, Нью-Йорк, бл. 1912 р.
Ресторан, Гранд Сентрал Термінал, близько 1912 року.
Чоловік стоїть на нахилі до приміського перону, Гранд Сентрал Термінал, бл. 1912
Чоловік стоїть на нахилі до приміського перону, Гранд Сентрал Термінал, бл. 1912
Робітники лежать на 11-футових руках Меркурія, частини статуї на Центральному вокзалі, бл. 1912
Робітники лежать на 11-футових руках Меркурія, частини статуї на Центральному вокзалі, бл. 1912
Приміський вестибюль з пандусами, вокзал Гранд Сентрал, близько 1912
Приміський вестибюль з пандусами, вокзал Гранд Сентрал, близько 1912
Термінал Центрального вокзалу на розі Вандербільт-авеню та 42-ї вулиці, близько 1919 року
Термінал Центрального вокзалу на розі Вандербільт-авеню та 42-ї вулиці, близько 1919 року
Натовп дивиться на німецький літак Юнкерс W33 "Бремен", перший літак, що перетнув Атлантику в західному напрямку, виставлений в Гранд Централ Термінал, 21 травня 1929 року
 Гранд Централ Термінал
Термінал Гранд Централ на розі 42-ї вулиці та Вандербільт-авеню в Нью-Йорку
Термінал Гранд Централ
1941 рік, величезний фотографічний мурал у вестибюлі Центрального вокзалу, створений Адміністрацією безпеки фермерських господарств для просування продажу оборонних облігацій
величезний фотографічний мурал
Інтер'єр Центрального залізничного вокзалу з сонячним світлом, що проникає крізь вікна.
Інтер'єр Центрального залізничного вокзалу
Чоловіки і жінки розмовляють один з одним, проходячи через головний вестибюль нью-йоркського вокзалу Гранд Сентрал Термінал в центрі Мангеттена в жовтні 1941 року.
Пасажири сидять на своєму багажі на вокзалі Гранд Сентрал Термінал, що зупинився через страйк залізничників, 23 травня 1946 року.
 вокзал Гранд Сентрал
20 лютого 1962 року близько 5 000 робітників спостерігають за запуском астронавта Джона Гленна-молодшого на навколоземну орбіту на гігантському телевізійному екрані в Гранд Централ Термінал.
Гранд Централ Термінал
Люди сидять або лягають спати в головному залі очікування Центрального вокзалу в Нью-Йорку під час масового відключення електроенергії 9 листопада 1965 року. Їх освітлює аварійне освітлення. Відключення електроенергії зачепило штат Нью-Йорк, більшу частину Нової Англії, частини Нью-Джерсі, Пенсильванії та канадської провінції Онтаріо.
Потяг "20 століття" відправляється з Центрального залізничного вокзалу Нью-Йорка у свій останній рейс 2 грудня 1967 р. Потяг "20 століття" експлуатувався Нью-Йоркською центральною залізницею з 1902 по 1967 рр. між Центральним вокзалом і чиказькою вулицею ЛаСалль. Це був швидкісний пасажирський потяг, що курсував між Центральним вокзалом і чиказьким вокзалом ЛаСалл-стріт з 1902 по 1967 рік.
Загальний вигляд у Великому вестибюлі Центрального залізничного вокзалу Нью-Йорка, 9 січня 1968 року.
25 січня 2013 року на стелі головного вестибюлю Центрального залізничного вокзалу Нью-Йорка сяють 59 зірок, що є частиною перевернутої картини сузір'їв із золотої фольги - зірки є зірками неба.
Гігантська небесна стеля, що прикрашає головний вестибюль, намальована догори ногами. Помилка залишалася непоміченою, доки на неї не звернув увагу астроном-любитель, який приїжджав на роботу з міста. Справжня причина помилки не з'ясована, і існує багато теорій. Дехто вважає, що дизайнери стелі випадково переставили оригінал, інші, в тому числі й самі Вандербільти, припускають, що вони навмисно зобразили унікальну точку зору Бога на зоряне небо. Оригінальна стеля була замінена в 1930-х роках, але "помилка" залишилася. Довгий час вважалося, що плями були спричинені тисячами потягів, які прибували та відправлялися. Насправді ж пошкодження були спричинені не машинами, а людськими руками, і стали наслідком мільйонів цигарок, викурених пасажирами в очікуванні поїздів.
Годинник на південній стороні Центрального залізничного вокзалу в Нью-Йорку показує полудень 29 березня 2012 року.